Många tror att det är enkelt att träna en travhäst men så är inte fallet. Det krävs ett noggrant träningsschema för att hästen ska må bra och för att den ska kunna prestera så bra som möjligt.

När ska träningen påbörjas?

När man skaffar en travhäst bör man egentligen påbörja träningen så tidigt som möjligt i hästens liv. Man kan inte köra den framför en sulky direkt men redan när hästen är ett föl bör man se till att man hanterar den mycket så att den lär sig att människor inte är farliga. När hästen är omkring två år gammal kan man börja tömköra den och när den accepterar det kan man sedan gå vidare och börja köra den framför en sulky.

Hur ofta ska man träna hästen?

Beroende på hur gammal hästen är och vilken typ av lopp den ska starta i kan träningen variera. Vissa hästar behöver också träna oftare än andra. Även om travhästen inte ska starta i ett lopp behöver den tränas regelbundet för att må bra. Varannan till var tredje dag bör hästen tas ut på en träningsrunda även om den inte är speciellt lång.

Vilken nivå ska träningen ligga på?

Även träningens nivå bör bestämmas och planeras individuellt. Ofta kan man se på hästen om den tränas för mycket eller för lite. En häst som tränas för hårt kan bli trött och man kan också märka att den får ont i leder eller liknande. Om hästen ska ställa upp i ett större lopp kan det ofta finnas anledning att träna lite mindre hårt dagarna innan loppet.

Träna utan sulky

Det kan också vara bra att då och då träna hästen utan sulky. Hästen kan till exempel få skritta i en skrittmaskin, longeras i olika gångarter eller simma i speciella anläggningar. På så sätt tränas hästens kropp mer allsidigt.