I Sverige finns det flera större travlopp och i den här artikeln tar vi upp ett par av de allra största och populäraste.

Elitloppet

Ett av de större loppen i Sverige är just Elitloppet som körs varje år. Loppet körs på travbanan Solvalla och det är 16 hästar som bjuds in att delta varje år. Distansen är 1609 meter och det äger rum den sista söndagen i maj. År 2015 vann den svenske kusken Örjan Kihlström med hästen Magic Tonight och vinstsumman blev hela tre miljoner kronor.

Olympiatravet

Varje år genomförs också Olympiatravet på Åby. Det här loppet är ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och ATG. Loppet kördes för första gången år 1979 och det har sedan dess dragit in mer än 195 miljoner kronor till V75.

Svenskt travkriterium

Även det här är ett stort travlopp som äger rum i Sverige. År 1927 sprangs det för första gången och då vann en dansk häst. Loppet springs i september varje år på banan Solvalla. Loppet är alltid 2640 meter långt. Det är flera svenska kuskar som har vunnit loppet, och kusken Örjan Kihlström har lyckats göra det fyra gånger i följd, med fyra olika hästar, bland annat år 2008. Till det här loppet är det bara möjligt att anmäla treåriga svenska hästar och de ska också vara i behov av att kvala in till finalen på Solvalla.

Svenskt travderby

Det här loppets namn liknar Svenskt travkriterium, men det är inte riktigt samma sak. På Jägersro i september varje år utspelar sig det här loppet, och det är bara fyraåriga hästar som kan vara med. Man kvalar in via flera olika heat och år 1999 vann hästen Victory Tilly det här loppet. Enligt traditionen får den kusk som vinner loppet bära en gul derbykavaj och flera kända kuskar och hästar har lyckats med den här bedriften.