Det finns flera sätt man kan äga en travhäst på. Man kan till exempel välja mellan att äga hela hästen själv, och ta hand om skötsel och träning, eller så kan man äga en eller flera andelar i hästen. Men hur går det till egentligen och vilket alternativ bör man välja?

Att äga hästen helt själv

Om man äger en travhäst helt själv kan man styra när hästen ska tränas, hur det ska ske, vilka lopp den ska starta i och så vidare. Men man måste också vara medveten om att man själv ska ta ansvar för alla kostnader kring hästen och man måste också ha en hel del kunskaper om hur man sköter om och tränar en häst för att det ska fungera. När hästen sedan vinner kan man dock ta åt sig äran och hela vinsten själv.

När man äger hästen själv måste man ta ansvar för att gå upp i tid, släppa ut hästen och så vidare. Dessutom måste man veta hur den ska utfodras och man måste också ha gott om tid för både skötsel och träning av hästen för att den ska kunna vinna några lopp.

Att äga andelar i en travhäst

Om man inte har tid eller kunskap nog att äga en travhäst kan man också köpa en eller flera andelar i den. Man betalar då en inköpssumma på ett par tusen och sedan ytterligare några hundralappar varje månad som täcker hästens uppstallning med mera. Ju fler andelar det finns i hästen, desto mindre pengar behöver andelsägaren betala. När hästen vinner lopp delas vinsten ut jämt mellan andelsägarna. De ägare om har fler andelar får en större del av vinsten. Som ägare av en andelshäst behöver man inte ha några som helst kunskaper om trav, utan det räcker med att man har ett intresse och finner en häst med lediga ägarandelar.