Den sista söndagen i januari varje år avgörs loppet Prix d’Amerique på Vincennesbanan i Paris. Det har körts sedan år 1920 och distansen är 2700 meter. Förstapriset i loppet är hela 450 000 euro och loppet är av högsta internationella klass. Det är ett av de allra största travloppen i världen och ibland kan man höra att det inofficiellt kallas för VM i trav.

Vilka hästar får delta i loppet?

Under Frankrikes vintermeeting körs fyra B-lopp. De har en lite lägre klass än Prix d’Amerique och det är de hästar som gör allra bäst i från sig i de här loppen som sedan blir inbjudna att delta i Prix d’Amerique. De hästar som vinner Prix Ténor de Baune och Critérium Continental får även de en inbjudan till att delta. Om en och samma häst lyckas ta hem segern i alla de så kallade Triple Crown loppen där Prix d’Amerique är ett av dem får hästen hela 300 000 euro i bonus. Sedan de här loppen startade är det endast fyra hästar som lyckats, och en av dem är Bold Eagle.

Svenska vinnare i Prix d’Amerique

Det finns ett par svenska kuskar som har lyckats ta hem segern i det här prestigefyllda loppet. Sören Nordin var den första av dem och han vann loppet år 1950 med hästen Scotch Fez. År 1993 vann Stig H Johansson loppet och även år 2018 fick loppet en svensk segrare med kusken Björn Goop och hästen Readly Express.

Ett mycket stort lopp

Det är väldigt få hästar som blir inbjudna att delta i det här loppet och det är inte heller speciellt många kuskar som får chansen att vara med. Att vara med i det här loppet är alltså mycket ärofyllt och som kusk känner man sig ofta mycket stolt när man får chansen att köra.