Frågestund 1

Känns som att det inte var så längesen som sidan hade en frågestund! MEN det har ändå hänt så otroligt mycket sen sist, Sofie har lämnat oss och Nina har kommit tillbaka, sidan har gjort en stor förändring som ännu inte är färdig på långa vägar. Så nu tänkte vi ge er chansen att ställa alla frågor och funderingar som ni har. Antingen till Nina, Josefine eller Sabina, något angående hästarna, hemsidan eller kanske något heelt annat! Det finns inga dumma frågor!

Så tveka inte nu, utan skriv till oss så ska vi svara på allt som vi kan. Önskan om inlägg är också varmt välkomna!

vadsomhelstf

//isbitarna.se


Höghus 2

Ibland, Väldigt sällan dock så händer det – Josefine hamnar på en stor brun tregångare. Nog för Dolly är fantastisk men varje gång jag rider på en storhäst så förstår jag varför jag valt islandshäst. Det är ju en lyxräcer!

Jaja. På fredag blir det friesern Iris och därefter pausar jag från allt annat än Herkules. Där trivs jag bäst!

image


Tävla!! 2

Jag har gått och grubblat i över 2 veckor nu! Och igår var sista anmälningsdatumet, men som nu är flyttat till den 20 april istället. Jag ska tävla igen den 26 april i Göteborg på Sävebanan. Det är Vaengur lätt http://vaengur.se/ som jag och Gandalf ska till. Vi är verkligen verkligen INTE i något tävlingsskick, men jag kommer inte åka dit för att vi ska prestera på topp och vinna. I år är vårat träningsår helt enkelt! Komma ut på så mycket som möjligt för att få in det till av en vana i princip. Lugna både mina och Gandalfs nerver på en tävlingsbana. Som Sara sa till mig när jag klagade på att vi är nere i en svacka. Att det kanske är bra, då kommer jag ju dit utan några som helst förväntningar, det kan nog hjälpa mig i detta läge. För jag är lite av en tävlingsmänniska egentligen, jag vill ju helst vinna och glänsa mer än någon annan. Samtidigt som jag är tyst och försynt och därav mina dåliga nerver tror jag.

Men nej vi ska till säve och ha roligt och få bort dom jobbiga nerverna! Om vi så ska komma sist så ska vi dit och vi ska visa upp en inte så ren tölt med en liten silverhäst som går med huvudet bland molnen, men nästa år ska ni få se, då ska vi göra revansch ;)

img_6192gandalf

Min absoluta favorit ridbild på mig och Gandalf den 19 oktober i Vaggeryd på Gaedinakeppni.

Någon här som ska till Säve den 26 april?

Om inte tycker jag ni ska klicka på länken och anmäla er!
https://icesale.se/competitions/137

//Sabina


Gårdagens Freyr 1

Igår blev det bara lite mys med Freyr. En promenad i skogen med mamma och hundarna och så gjorde vi premiär och red ut barbacka! Så härligt och Freyr var lugn och fin och skötte sig strålande. Blev mest skritt då men även några töltsteg här och där och avslutade sen med några trick på hemmaplan. Nöjd Freyr och glad Sabina = bra dag!

Mamma fångade lite på bild och film med mobilkameran som såklart hamnade på instagram. Men ni får det här också såklart!

barbackafreyr


//Sabina


Gårdagens Gandalf 2

Hade väldigt mycket att göra igår när jag hade en ledig dag, första på länge. En väldigt lång dag blev det också och var inte hemma förrns efter 23. Lite kortfattat har jag hunnit med så mycket som en sovmorgon, lugn förmiddag, mysa med Gandalf och sen rida till ridhuset och träna, rida Freyr på promenad med mamma, hem och äta, iväg till pappa en stund och till sist en sen kväll i stallet och mata hästar och släppa in de som står på box. Så bloggandet hanns inte riktigt med tyvärr.

Tänkte gå in lite mer på vad jag och Gandalf gjorde i alla fall. Vi började med att mysa lite i vårsolen och Amanda filmade även lite när vi försökte busa lite. Men Gandalf var inte riktigt på sånt humör idag, utan ville mest mysa och äta gräs. Till slut fick han som han ville men sen fick han istället jobba lite med mig på ryggen. Blev att vi skrittade bort till ridhuset och träna lite. De hade precis harvat inne i ridhuset när vi kom så det var väldigt tungt. Blev därför ”bara” fokus på det som vi gjorde med Fredrik senast, det som vi ska träna på. Några skritt övningar och sen mycket trav med fokus på en jämn och fin överlinje. Det blir helt klart bättre och bättre. Vi har däremot börjat få problem med att fatta höger galopp, han ville verkligen inte och jag har börjat få svårt att få honom att fatta den även från marken, vänster bakben vill inte riktigt hänga på. Tips mottages tacksamt! Vänster galoppen däremot är helt klart något av hans starkaste kort, han är väldigt rund och fin, jobbar på ganska jämnt och bra.

IMG_5132GANDALF

Tog även extriörbild innan ridningen. Men Gandalf blir verkligen aldrig bra på såna här bilder. Han har ju dessutom börjat bli lite bukig nu när gräset börjat krypa upp över ytan. Hans sommarpäls har verkligen börjat tränga sig fram också, snart är han svart och fin.

Efter lite uppvärmning i ridhuset gick vi ut utanför på den stora grusplanen. Nu jäklar ska han börja sköta sig i tölten. Jag började testa mig fram lite och det slutade med att det såg väldigt roligt ut men det kändes ändå som att det gjorde skillnad. Jag satt med ganska höga händer, men vilket gjorde att jag kunde ha väldigt lösa tyglar när han gjorde rätt och faktiskt slappnade av i tölten. Vi töltade runt på en ganska stor volt han gärna blir som en stel planka ju mindre volt jag försöker göra. Och jag tror faktiskt mina drömmar om en fin T2 häst inte behöver vara en dröm, jag tror Gandalf kommer klara av det galant sen när vi har lite bättre koll på läget när det gäller tölt. För på lösa tyglar töltade han idag, inga långa tyglar och inte helt rent och så länge men han visade en glimt av vad han kommer klara av. Jag kände mig faktiskt väldigt nöjd efteråt och avslutade där. Det finns hopp!

//Sabina


Stolt ponnymamma

Hej!
Idag är jag en stolt matte. Jag har nämligen suttit på läktaren i ridhuset och kollat på Herkules med duktiga Elin på ryggen. Hon fick låna honom och ha med på sin lektion. Hon rider i en träningsgrupp på storhäst men Herkules platsade ändå.

Och OJ vad stolt jag är. Nu ville kanske inte Herkan visa hur lättväxlade gångarter han har men JÄKLAR vilken tölt. Han föredrog nämligen tölt idag. Det är hans starkaste gångart utan tvekan och vet man inte riktigt vart knapparna sitter blir det enklast tölt. Han töltade så flott med en fantastisk överlinje i såväl kort tölt som ökat tempo tölt. Jag log som en sol och är så mallig. Vilken häst jag har! Och vad duktiga han och Elin var idag! Jag är mållös.

image

image

Jag är så glad. Vilken häst jag har och vad många växlar han har i tölten. Dessutom en galet bra överlinje och takt idag. Nej fy, måste tvinga med mamma och filma någon dag så ni får se! För idag är jag mallig, efter att ha fått se han från sidan har jag insett vilken jävla häst jag har (ursäkta språket!!). Vilken power och vilken underbar individ som fann sig utan problem bland alla andra hästar på lektionen.

/Jossan


Försäkra utlandsstående häst

Hej!
Medan jag har allt färskt i minnet samt precis har försäkrat in min lille prins på Island tänkte jag berätta för er hur man går tillväga för att försäkra in sin utlandsstående häst. Idag är det inte så många bolag som vill försäkra hästar utomlands utan gör det endast för importen, detta pga. hanteringen av hästarna kan vara annorlunda i andra länder än Sverige = skaderisk samt sjukdomsrisk är annorlunda.

Jag har min svenskfödda häst på Agria, de ville dock inte lägga ett försäkringsskydd i mer än en månad innan import på min islandsstående gulklimp. De kunde alltså bara hjälpa mig innan importen. Däremot erbjöd sig Folksam som enda(!!) svenska bolag att försäkra Fenrir – ståendes på island. Inga konstigheter och de enda som skiljer gentemot min svenska häst är att det tillkommer en kostnad på 1000 svenska kronor för att reglera utländska kvitton om en skada skulle inträffa under tiden han bor på Island.

De flesta väljer att inte försäkra hästen under tiden den inte befinner sig i Sverige utan försäkrar den istället inför importen då den är högre skaderisk än när hästen är kvar på ön. Jag väljer dock att ha Fenrir försäkrad under tiden på Island också, och då främst i livvärde och akuta skador/sjukdomar. Detta mest för att ha köpeskillingen försäkrad.

- Fenrir på Island, just detta är jag rädd för – Lek som blir till brutna ben.1477857_778107575549825_956415733_n

Inför importen tar alla de större bolagen gärna emot hästen. Då cirka 30 dagar innan import. Beroende på vilken omfattning man vill ha på försäkringen OCH hur gammal hästen är varierar priset och kraven från bolagen rejält. En islandshäst över 4 år kräver så gott som alla bolag en fri spattröntgen på, annars får den reservationer för spatt samt alla komplikationer därav, även om hästen är helt ren och aldrig haft problem.

Väl i Sverige är det viktigt att se över försäkringen och gärna besiktiga hästen om det inte görs på Island innan export. Detta för att få en försäkring utan div. reservationer i och med att hästen inte går att skicka tillbaka så är det viktigt att göra detta, kan bli en kostsam historia annars då man får ta alla kostander själv om något oväntat händer och köpet ej kan gå tillbaka. Dock får man tänka på att dolda fel oftast inte täcks upp av försäkringen och därför kan det vara viktigt att göra en besiktning så man har ryggen fri själv om det skulle bli en ord mot ord strid med framtida köpare eller säljaren från Island. Dock rekommenderas att göra en besiktning på island, speciellt vid köp av vuxen häst då man enklare kan häva köpet eller välja en annan häst vid pricar i besiktningsprotokollet.

- Ninas fina Bylgja på Island.

Bylgja, Fenrir i magen 2012

Man kan även välja att försäkra hästen på Island. Då hos ett isländskt bolag. Mitt förslag om man vill försäkra hästen denna väg (då främst om man vill ha den försäkrad under tiden den bor kvar på island och inte endast för export) är att vända sig till ett av de svenska bolagen för att höra om samarbetspartners. Jag vet att Agria har samarbete med lite isländska bolag. Då de har andra villkor och det hela blir en aning mer komplicerat valde jag att använda ett svenskt bolag till Fenrir. Ta kontakt med olika bolag och ställ frågor vid import. Det är viktigt då det handlar om stora summor pengar.

Har du frågor? Ställ dom bland kommentarerna ska jag försöka berätta så utförligt jag bara kan!

/Josefine


Dagens ridpass 10

Hej!
Idag körde vi lite tempo nere på rundbanan, och vet ni? Jag lyckades lura med mig min sambo ner och ta lite bilder åt er. Så ja, idag blir det en liten bildbomb. Kände direkt att idag var en bra dag, han är lite vårslö dock men jäklar så flott han känns att rida. Idag imponerade han med sin TRAV. Den gångarten som han annars har svårast för. Han hade ett otroligt fint sväv och jobbade fantastiskt med hela överlinjen!

Tölten lossnade väldigt fint efter galoppen. Herkules måste få galoppera för att verkligen släppa till i alla gångarter och det märks framförallt på tölten. Den tölten han verkligen har kommer som bäst fram efter galopp, det är då han har som högst ridbarhet i den! Nåja, jag är supernöjd med han idag. Han arbetade verkligen på det sättet jag ville och jag fick faktiskt åka häst en hel del idag. Och åkte flott, det gjorde jag!

Hur tycker ni att det ser ut?

_DSC0005

_DSC0012

_DSC0021

_DSC0051

_DSC0045

_DSC0048

_DSC0038

_DSC0037

_DSC0036

_DSC0065

/Jossan och Herkules


Inte en lugn stund!

Inte en lugn stund känns det som att jag har haft på flera veckor vilket både är otroligt roligt men samtidigt blir man ganska trött och utmattad. I fredags jobbade jag på Arla tidigt och därefter åkte jag hem till Gunilla (djurdesign.se) och ”hjälpte” henne lite, blev mesta fika, massa tjöt och jag som satt och latade mig i hennes fantastiska massagestol. Men några boxskyltar hann vi göra innan jag var tvungen att dra mig hemåt till stallet. Jag hade då kvällen, så några hästar som skulle in och sen mata mina små troll. Sen var det en så fin kväll med en lysande måne så jag blev så otroligt ridsugen. Så stackars Freyr fick gå ett pass på banan klockan 9-10 på kvällen. Han har ju inte gått på ett tag så massor av överskottsenergi hade han! Vilket gjorde honom något spänd och lite stressad i hans rörelser. Så han fick göra några skrittövningar och sen springa av sig i galopp ett par varv så gruset bara sprutade på banan, knasen! Avslutade med lite tölt vilket gick sådär, han var väldigt spänd i sina rörelser samtidigt som han ”låtsades” vara avslappnad genom att hålla en hyfsat fin form. Men men, han fick röra på sig lite i alla fall!

Vidare till lördag var det en ganska tidig morgon att gå upp och göra sig iordning. Vidare in till stan för att vara med under förberedelserna inför Sara och Nicklas bröllop. Sara blev så vacker och sen var det dags för lite bröllopsporträtt och därefter vidare till kyrkan där det vara en otroligt vacker vigsel med tårar från alla håll och kanter, vacker sång m.m.

Här kommer en hästlösbild på det vackra brudparet!

//Sabina

IMG_4052SabinaSvenningsson©