Första tävlingen

Nu är Kongur och jag anmälda till våran första tävling ihop och det känns så spännande. Det är min hemmaklubb Bjargs inofficiella på Vaggerydstravet. Vi börjar smått såklart och känner på det, hur han klarar det och hur vi klarar det tillsammans. Målet är som alltid att vi ska ha roligt och klara oss igenom programmet. Vi börjar enkelt med en T8.

Någon mer som ska anmäla sig dit? Hoppas ni gör det och att vi ses!

Bild från när Kongur och jag var på en ovalbana för första gången den 29 april.

IMG_4851KONGUR


En månad sen

En månad går snabbt!! Detta är bilder för en månad sen, då hade jag ridit Kongur kontinuerligt i ca 1 månad. Och nu har ytterligare en månad gått och vad mycket som har hänt på denna korta tid.

Vi red kurs för Ragnar idag och Ragnar testade honom efter att jag hade ridit och jag bara stod där med stolthet och ett leende på läpparna och sa till Kristoffer -”Det är MIN häst!!” Helt ofattbart! Ragnar provade även lite pass på vägen vid stallet och jäklar det finns där. Det gick undan också sen höll han den inte så länge men han har ju potential även där, med hans gener vore det ju konstigt om han inte hade det.

Här är lite bilder då från den 28 april.

IMG_3754KONGUR.jpg

IMG_3861KONGUR.jpg

IMG_3945KONGUR.jpg

IMG_4235KONGUR.jpg


Vilda & Toka

Den 13 maj tog jag lite bilder på Felicia Anderssons fina lurvisar Vilda och Toka som är två beardedcollies :D Hur goa är de inte då?

IMG_8625TOKA.jpg

IMG_8849VILDA.jpg

IMG_8761VILDA.jpg

IMG_8756VILDA.jpg

IMG_8742VILDA.jpg

IMG_8734VILDA.jpg

IMG_8727VILDA.jpg

IMG_8713VILDA.jpg

IMG_8680TOKA.jpg

IMG_8667TOKA.jpg

IMG_8658TOKA.jpg

IMG_8647TOKA.jpg

IMG_9009TOKA.jpg

IMG_8890TJEJOR.jpg

IMG_8939VITO.jpg

IMG_8895TJEJOR.jpg

IMG_8968TOKA.jpg

IMG_8974TOKA.jpg

IMG_8979TOKA.jpg

Bilderna är tagna med ..
Canon 6D + Canon 50mm f.1,4


Husaby besöket

Ni kanske ville veta lite hur besöket på Husaby hästklinik gick med Gandalf också. Det kändes redan från början att vi var i goda och erfarna händer. Gandalf är rätt förstörd av alla obekväma besök på klinik nu så det var inte lätt för personalen att undersöka honom. Var i princip bara jag som fick komma nära utan att han stegrade eller blev rädd. Som många av er vet som följt oss länge så har ju Gandalf en historia av att inte riktigt lita på människor men Husaby personalen skötte det så bra de kunde. De tog ett nytt ultraljud och det var så stor skillnad på från där vi var första gången. Henrik visste vad han gjorde och tittade på och förklarade precis vad det var. Det var väl dock fortfarande lite oklart varför han är halt men de konstaterade att det är smärtan som orsakar det helt enkelt. För det är illa, men med största sannolikhet inget han inte kan klara av att bli av med.

Så ni får fortsätta hålla tummarna för Gandalf! <3

gandalfhusaby


Kungen sköter sig ;)

Ville bara berätta för er hur stolt jag är över min kung. Känns som att han blir häftigare och häftigare för varje gång jag sitter upp i sadeln. Har är lite stirrig nu här på vårkanten och det har kommit lite nya hästar till stallet. så han har mycket att hålla ordning på. Men han sköter det bra ändå, lyssnar bra. Han börjar få mer styrka och bärighet också vilket då känns i gångarter också såklart. Han börjar kännas häftig att sitta på. Detta är första gången i hans liv som han fått hålla igång ordentligt och stortrivs med all uppmärksamhet han får, kommer nästan alltid galopperandes i hagen. Det största problemet vi har haft och fortfarande har är ju traven men det går framåt även med den.

Så vi får se om det blir någon visning i år eller inte! Jag hoppas ju det :)

Här är en bild från igår!

IMG_1627KONGUR


Många frågetecken. 2

Det är många som undrar vad som händer med mina hästar och det gör även jag. Kasper är i alla fall släppt på bete nu tillsammans med Ónyx. Kongur får gå ensam tillsvidare, tyvärr. Gandalf har jag varit inne på klinik med en tredje gång men som också var mycket frågetecken kring. De vet egentligen inte varför han har så ont eller varför det inte blir bättre. Så nu har vi en bokad tid hos Husaby hästklinik istället som man alltid hör så gott om. Hoppas de kan hitta vad som är fel. Än kan vi inte ge upp!

IMG_9486GANDALF.jpg

Saknar detta och oss!


Träning ger färdighet.

Liten tillbakablick till den 24 april då jag red Kongur en stund på banan. Kristoffer dokumenterade i bilder. Vi började med tölten som går bättre och bättre. Han behöver mer styrka och ork men är på god väg. Han känns mer och mer säker och takten är ren och fin i princip hela tiden. Galoppen blir också starkare och rundare för var gång jag sitter på honom känns det som. I slutet av detta ridpass experimenterade jag lite och slängde på lite vikt för att se om det kunde hjälpa honom lite med den fortfarande väldigt svåra traven och det tycker jag det gjorde. Han kom in i den lättare och lyckades hålla längre stunder. Men framförallt tränar vi traven när vi är ute i skog och mark där han får jobba mer och se vad han sätter fötterna, då funkar traven som bäst i dagsläget.

Några bilder kommer här ..

IMG_2446KONGUR.jpg

IMG_2898KONGUR.jpg

IMG_2877KONGUR.jpg

IMG_2875KONGUR.jpg

IMG_2772KONGUR.jpg

IMG_2566KONGUR.jpg

IMG_2490KONGUR.jpg

IMG_2958KONGUR.jpg

IMG_3349KONGUR.jpg

IMG_3392KONGUR.jpg


Liten veckoupdate!

Har hänt väldigt mycket denna veckan! Jag och sambon har varit ledig from. onsdag och på onsdagen var vi ju då på kliniken som jag skrev om och dagen därpå fick jag äntligen svaret jag så nervöst väntade på. Kirurgen i Slöinge tyckte Gandalfs ben såg helt normalt ut. Så det de tror är att han helt enkelt är så traumatiserad och jag ska sätta igång honom betydligt långsammare och bara hålla tummarna för att det går bra. Jag fick ett liniment som ska hjälpa honom lite på traven också och vi börjar med promenader för hand istället och ökar allt eftersom.

Torsdags var jag och Kristoffer i stallet hela dagen och främst för att vi samlade ihop bajs från samtliga 10 hästar för träckprov. Red även Kongur en stund på ridbanan. Finns väll inte så mycket att säga om det, mer än att det gick bra och han gör framsteg. Ibland går det sämre och ibland bättre. Men det känns att kurvan ändå går åt rätt håll.

Fredags kom distriktveterinären ut och kollade tänder på några av hästarna i stallet och några vaccinationer. Så det blev återigen en hel dag i stallet. Men skönt att få sånt här gjort när man är ledig. Det blev även sen en tur i transport för Kongur då vi åkte upp till Vaggerydstravet för att premiärrida på ovalbana för Kongur. Det blåste något kopiöst och det var en travhäst som var och tränade på banan. Så lite spänd var han men överlag gick det riktigt bra. Hans galopp har börjat släppa och kännas större och mjukare. Tölten sitter som en smäck, känns ibland som att han skulle kunna tölta runt i flera dagar. Superhärlig tölt dessutom!

Lördag körde vi nästa heldag då det var städdag i stallet som förövrigt blev riktigt riktigt fint. Jag har ju en del saker, milt sagt.. *host host* :P Men med hjälp av en garderob så blev det allt lite ordning! Blev även en trevlig tacokväll med stallgänget som avslut på lördagen.

Sist men inte minst söndag och idag blev det ÄNTLIGEN en lugn dag. Vakna lugnt och försiktigt, äta frukost, sitta i soffan en stund innan vi drog iväg till clinic arena i Tenhult (jättenära stallet) och kollade på dressyrardennern Torsten. Sen efter det så tog jag och Kristoffer en helt fantastisk tur i nästan helt vindstilla solsken. Hur varmt som helst och hästarna skötte sig strålande.

Slutfattat = Mycket bra vecka!

Bild från idag på Torsten och Linda

IMG_5693TORSTEN


Tävlingstips!

Jag sitter med i Bjarg Islandshästsförening, sen vi den nya styrelsen så är detta vår första tävling som går av stapeln den 18 juni. Förhoppningsvis går allt vägen som gör att vi nästa år kan satsa på officiella tävlingar.

Denna är alltså inofficiell är på Vaggerydstravet utanför Jönköping. Jättebra och fint ställe har vi. Så såklart måste jag ju rekommendera det till er. Hade varit jätteroligt om ni kom!

För mer info så finns det ett evenemang på facebook som jag tror ni kommer till om ni klickar vidare på denna länken –> https://www.facebook.com/events/1701092263497754/

Eller också kikar ni in på våran hemsida http://www.bjarg.se/2016/04/24/inofficiell-sportgrens-tavling/

Varmt välkomna!

IMG_4899GANDALF.jpg

Gandalf och jag i höstas på ovalbanan!


Ódinn frá Efri-Hrepp

Den 19 april var jag hemma hos Cornelia Almén och hennes familjs gård Ånaryds Islandshästar där bland annat denna skönhet finns, Ódinn frá Efri-Hrepp som är en hingst efter Bordi frá Fellskoti och undan Komma frá Efri-Hrepp. Ódinn är bedömd som 5-åring på Island där han bland annat fick 8,5 på proportioner, tölt och spirit han slutade på en total på 7,99. Cornelia har planer på att visa om honom här i Sverige så småningom. Han betäcker hemma på gården nu i sommar för den som är intresserad! Mer info finner ni på hans egna sida på facebook https://www.facebook.com/Odinn-fra-Efri-Hrepp-1607764322879478/timeline

Här kommer några bilder som jag tog på vackra Ódinn! Han är alltså så här snygg trotts vila på flera månader och oskodd. En riktig skönhet!

IMG_1374ODINN.jpg

IMG_1795ODINN.jpg

IMG_1724ODINN.jpg

IMG_1686ODINN.jpg

IMG_1682ODINN.jpg

IMG_1668ODINN.jpg

IMG_1611ODINN.jpg

IMG_1557ODINN.jpg

IMG_1554ODINN.jpg

IMG_1492ODINN.jpg

IMG_1479ODINN.jpg

IMG_1439ODINN.jpg

IMG_1430ODINN.jpg

IMG_1425ODINN.jpg

IMG_1410ODINN.jpg

IMG_1899ODINN.jpg

IMG_1844ODINN.jpg

IMG_1956ODINN.jpg


Gårdagens klinikbesök

Som vanligt helt dött här inne, är nog min första mening till varje inlägg så vi kan ju fortsätta med det. Är lite mycket som vanligt som pågår, får väll fortsätta skylla på det.

Igår var jag i alla fall på återbesök med Kasper och slutade med att Gandalf fick följa med också pga att han blev halt några dagar innan.

Kasper tog de nya röntgenplåtar på för att se hur hans käke läkt. Det såg väldigt fint ut och han får numera äta hö på heltid igen och när det är dags för betessläpp om ca 1-2 veckor så får han även hänga med på det. Så det känns väldigt skönt!

Gandalf togs det också röntgenplåtar på hans knä och skenben. Det var väldigt svårt att se men de misstänker att han har en spricka. Inga tydliga brott eller lösa bitar så man får väll vara glad över det lilla. Plåtarna skickades till en kirurg i Slöinge så svar kommer förhoppningsvis idag.

Håll nu tummarna för Gandalf är ni snälla <3

kaspergandalftransp


Kongur och Saga

I torsdags var min kusin Jenny ute i stallet med sin dotter Saga. Vanligtvis hade Gandalf fått ställa upp som är lite lugnare och mer pålitlig. Men jag kände ändå att jag litade på Kongur så pass mycket och jag höll ju i honom hela tiden som Saga satt på. Saga var väldigt modig och hängde med bra. En riktigt naturbegåvning! Kongur är jag väldigt stolt över som skötte sig strålande. Lyssnade jättebra på lilla Saga som inte ens nådde nedanför sadeln. Väldigt snäll och mångsidig hingst är han!

sagaochkongur2.jpg

sagaochkongur.jpg


Hårdträning

Träningen med Kongur pågår för fullt nu. Nu ska han igång och så hoppas jag att vi kommer någon vart i år. Nu låter det som att vi ska stressa fram något, tolka mig rätt. Vi tränar på så gott vi kan med små pauser i mellan så får vi se vart det leder oss. Men jag HOPPAS att vi kommer komma långt i år. Har även lite funderingar på att i alla fall visa honom exteriört.

Snart ska jag sätta igång Gandalf med är tanken. Hans sår läker fint så då ska han börja sättas igång lugnt. Men under tiden så blir det en tid med ”hårdträning” för herr hingst. Vilket han ÄLSKAR. Han får äntligen den uppmärksamheten han vill ha. Kommer som vanligt alltid när jag kommer med grimman. Sötnosen! Han blir bara bättre och bättre dessutom och den lilla kalaskulan han fått över vintern försvinner sakta men säkert och byts ut mot fina muskler. Spännande spännande!!

Här får ni lite bilder från den 3 april. Kristoffer tog några bilder när vi lekte på fältet. Han blir lite mer loj när vi rider på grusvägen och visar inte sin finaste tölt som börjar bli riktigt häftig. Men vi gjorde så gott vi kunde, trött var han där på slutet dessutom.

IMG_0424KONGUR.jpg

IMG_0539KONGUR.jpg

IMG_0586KONGUR.jpg

IMG_0728KONGUR.jpg

IMG_0832KONGUR.jpg

IMG_0919KONGUR.jpg

IMG_0978KONGUR.jpg


Min kung

Han är ju bra läcker min kung i alla fall! Det kan man ju inte säga annat om ..

Här är några bilder från den 25 mars som jag tog.

IMG_0001kongur.jpg

IMG_9973KONGUR.jpg

IMG_9964KONGUR.jpg

IMG_9948KONGUR.jpg

IMG_9924KONGUR.jpg

IMG_0331KONGUR.jpg

IMG_0182KONGUR.jpg

IMG_0174KONGUR.jpg

IMG_0121KONGUR.jpg

IMG_0084KONGUR.jpg

IMG_0077KONGUR.jpg

IMG_0036KONGUR.jpg

IMG_9982KONGUR.jpg

IMG_0399KONGUER.jpg

IMG_0387KONGUR.jpg


Full fokus

Passar på att rida Kongur nu med när tiden verkligen finns så att jag kan hålla fokus. Det börjar redan hända en del. Han är ju en fantastiskt fin och rolig häst att rida. Det absolut bästa med unghäst är ju att de lär sig något nytt nästan varje ridtur. Just nu känns det som att efter varje ridpass sitter gångarterna lite bättre för varje gång. Han  blir allt mer lättväxlad. Traven som han har svårast för börjar bli bättre och något säkrare. Tölten lättare att be om utan att han blandar in massa annat innan han hittar rätt.

Hans runda mage börjar dras in också. Så en riktig snygging börjar han bli dessutom!

Här är några instagrambilder från de senaste dagarna.
Ifall ni vill följa mig och hästarna lite mer så är instagram väldigt bra till det, sabbisen heter vi där.

kongurr.jpg

kongurrrr.jpg

kongur8april.jpg


Besök på klinik

Förlåt för denna tystnad som blev helt plötsligt. Men för er som följer mig på instagram så kanske ni förstår varför och för er som inte följer mig där. Det har varit två jobbiga veckor men nu går det åt rätt håll.

Jag vet inte exakt vad som hänt. Men antar att det är Kongur som är .. hingst,

För att göra en lååång historia kort så slutade två galna dagar med den tredje på klinik med både Kasper och Gandalf.

Oroligast var det med Gandalf då det var lite osäkert om han fått sparken på leden. Han hade ett sår på framknät som gjorde honom halt första dagen, andra dagen vart bättre men han fick feber. De kollade leden på kliniken men som tur var så missade Kongur den med någon millimeter. Så några dagar med bandage och fortfarande boxvila/liten hage. Så har han redan blivit så mycket bättre, nästan helt läkt redan.

Kasper fick vi röntga på kliniken, vilket inte var det lättaste. Han har ett väldigt litet huvud. Men tillslut fick personalen de bilderna de ville. Min älskade lilla kille har en fraktur på käken samt en rot på en av kindtänderna som är en liten spricka i. Men även Kasper är mycket mycket bättre. Svullnaden har gått ner och vi har fått skjuta på återbesöket just för att han är så pass mycket bättre.

Så snart är vi på banan igen!

klinikkaspergandalf.jpg

gandalfhrimnir.jpg


Träning på banan

Igår blev det ett kort pass på ridbanan på kvällskvisten. Var det som hanns med helt enkelt. Vi tränar på nu inför tävlingen i april. Gandalf börjar kännas så fin, det är så roligt att rida. Någon mer som behöver komma i form är ju ryttaren här. Usch jag skäms nästan att publicera bilder på mig själv. Men det är också bra att se för mig själv att vakna till och börja göra något åt det. Gandalf blir ju finare och finare i alla fall, det är roligt!

Vi tränar mycket på att jag ska komma åt hans bakkärra allt mer och att han kommer upp med framdelen. Vilket betyder att jag låter honom ha en väldigt fri form och tränar mycket övergångar. Går han bra så får han vara fri annars är det mycket halvhalter.

Lite bilder blev det idag som Kristoffer tog på oss.

IMG_9164GANDALF.jpg

Med detta träningssättet har även Gandalfs sämsta gångart börjat bli bättre. Skritten.

IMG_9269GANDALF.jpg

IMG_9324GANDALF.jpg

IMG_9486GANDALF.jpg

IMG_9524GANDALF.jpg

IMG_9726GANDALF.jpg

IMG_9842GANDALF.jpg


Mys i hagen

Var även lite bus och mys i hagen med framförallt Kasper. Kongur var också med i filmen på ett hörn. Mina fina!


Håller igång

Jag försöker hålla igång mina Gandalf så gott jag kan nu med allt annat som måste hinnas med och än så länge går det väldigt bra. Denna veckan är jag ledig en hel del så det känns skönt. Idag blev det lite uppvärmning på ridbanan i skritt och trav där vi fortsatte på samma övning som Ragnar sa att vi skulle fortsätta träna på. Jag är fortfarande lika lyrisk över hur snabbt det går, hur snabbt han lär sig att jobba mer och mer rätt för att hjälpa och underlätta för oss båda. Jag har inget i handen utan finns bara där som stöd när det behövs och det är stor skillnad mot var det var för ca 3 månader sen bara.

Min sambo filmade oss lite med mobilen idag och såklart finns det uppe på instagram. Där ni såklart kan följa oss lite mer ”live” eller vad man ska säga. Länkar det även här såklart för er som inte vill/kan följa oss där.


Anmäld och klar

Äntligen! Efter ett par veckor av ”oro” över att vi inte skulle bli redo för några tävlingar i år till att känna som igår när jag inte kunde sluta rida för det var SÅ roligt. Det går så otroligt bra nu och jag kan verkligen känna att det kommer ske stora förändringar i år. Det kommer inte vara så stor skillnad från förra årets poäng tror jag inte, men känslan och vetskapen av att det är på väg åt rätt håll gör det omöjligt att hålla sig borta från tävlingsbanorna i år.

Så efter ett par dagar med funderingar nu så bestämde jag mig för den 16 april i Linköping. Framtid vår.

IMG_4024GANDALF.jpg

Gandalf och jag i Växjö den 22 mars förra året på uppvärmningen. KUL ska det vara!