Laddar för helgen 1

Idag blev det en snabbis på ridbanan med Kongur. Var väldigt väldigt längesen som vi red på en bana. Vi har mest busat i skogen det sista. Så det var roligt att känna att det mesta funkade och han har lärt sig mycket sen sist. Han är verkligen lättlärd min pålle! Tölten satt bäst idag, lite spänd i kurvorna ibland vilket ledde till passtakt, men annars skötte han sig fint.

Nu får han vila i helgen för matte ska till Stockholm horse show! Första gången för mig, både i våran huvudstad och då såklart horse showen där. Mycket spännande och en del shopping blir det förmodligen.

Några av er som ska dit? Om ni ser mig så kom gärna och hälsa! :D 

Instagram film från idag, mörkt men jag hoppas ni ser något ändå!


Första snön 2

Vilken lycka jag har känt nu fredag och lördag, första snön är äntligen här! Verkligen inte mycket, men så vackert det är. Bara hoppas att det håller i sig nu och faktiskt är vinter .. på riktigt.

Jag har ridit Kongur nu både fredag och lördag. I fredags var vi ute på en härlig tur själva innan jag skulle iväg och jobba. Det var en underbar tur och Kongur bjöd på både fin trav och super tölt. Som vanligt sitter jag med mitt stora leende när vi töltar fram på vägarna. Vi tog en galopp över det snöiga fältet, eller ja det vita fältet i alla fall.

Idag var vi ute med Kristoffer och Draumur och busade. Tölten var riktigt flott idag och vilken energi han får när vi har någon med oss. Jag flyger ur sadeln nästan varje gång han flyger iväg i sina rivstarter! Det låter ju inte så bra men han är inte på något sätt olydig eller försöker springa iväg. Han känns som en häst som blivit riden i flera år och som kan allt. Nästan lite skrämmande vad duktig han har blivit på så kort tid. Sånt där som man kan sitta och tänka på ibland och känna sånt lyckorus! Min fina kung!

Några instagrambilder från dagarna ..

forstasnonKONGUR.jpg

forstasnonKONGUR1.jpg

forstasnon.jpg

Har ni fått någon snö ännu? Vart bor du? 


Tävling i Växjö 2

I söndags var vi på sista tävlingen för i år. Den inofficiella i Växjö. Gandalf och jag deltog som vanligt i T8 och V5. Han kändes väldigt pigg och glad på framridningen, bockade i galoppen och var lite busig. Men med det kom att han var väldigt spänd och jag hann inte riktigt få ner honom på jorden innan vi skulle starta i T8. Det slutade med att han var väldigt spänd inne på banan, gick med hög form och vi hade stora problem med takten. Väldigt tråkigt, men det överlever vi. Vi fick poängen 4,0 och 4,5 av domarna. Vilket är lite skillnad från när vi var på Backome för ett tag sedan och slutade på en femte plats med poäng mellan 5,0 och 5,5.

Fyrgången efter lunch gick betydligt bättre, han var mer avslappnad och vi satte skritten betydligt bättre än vad vi brukar. Tölten funkade dock fortfarande inte och vi slutade på en totalpoäng på 4,60 vilket ändå är okej och vi fick även med oss en röd rosett hem.

gandalf


Vila 4   Recently updated !

Jag har planerat in lite vila för hästarna nu. Kongur har varit lite oklart när han ska få sin vila i med att jag hade velat att jag ridit honom lite med innan jag ställer av honom. Tanken är att jag ska rida honom i alla fall tills Kristoffers Ónyx kommer och att jag då även tar av Kongur skorna och därmed sin lite längre vila på minst 1 månad. Så det blir ca 3 veckor till med ridning för honom nu så han har lite att tänka på och smälta.

IMG_9887KONGUR.jpg

Kongur – 1 oktober 2015

Sen Gandalf då, han har haft en rätt så intensiv vår och sommar och vi har varit på några tävlingar och framförallt träningar. Vi har gjort stora framsteg med tölten som tyvärr inte visades på sista tävlingen nu men jag vet ju att han kan så mycket bättre. Han känns trött och jag antar att han är det framförallt psykiskt. Så han står på vila nu och tanken är att han ska stå november ut i alla fall och sen att jag börjar lite med arbete från marken, tar upp trickträningen igen och bara ha roligt.

IMG_5269GANDALF.jpg

Gandalf – 12 november 2015

Hur gör ni med vila på era hästar?


Tömkörning 2

Igår hade jag med min barndomskompis Jonna ut till stallet och vi red först ut en härlig tur som Kongur fick vara med på. Han är så otroligt pigg men har tappat lite kondition. Men annars kämpar denna fantastiska häst allt han bara kan. Vi tog det såklart lugnt. Men vilken töltupplevelse han bjöd på!! Sitter i princip varje ridtur med världens smile! Som ni vet är ju min plan att visa honom, jag vågar inte tro att han kommer bli första klass, det gör jag inte, MEN jag VET att han kommer bli en fantastisk ridhäst och förhoppningsvis en fin femgångshäst som jag kan tävla.

hrimnirkongur.jpg

Kongur fick prova nya tränset från Hrimnir och nosgrimman var den enda jag har kvar som är ”vanligt” träns. Det är en Fákur nosgrimma som glimmar otroligt fint!

Vidare till inläggets rubrik. Gandalf behövde ju såklart röra på sig lite också och idag blev det tömkörning. Något som jag gör alldeles för sällan. Jag märkte otroligt stor skillnad från senast. Våran träning som vi har ändrat lite och lagt mycket fokus på att få honom mer lösgjord har verkligen gjort honom gott .. såklart! I våras då jag tror jag tömkörde honom senast kunde jag inte få honom att tölta på tömmarna, han gjorde det väldigt passtaktigt och studsade runt extremt stel. Men ”idag” var han i princip lika mjuk som när jag rider, han var ren och försökte hitta formen. Vänster varv funkade detta klockrent i, höger ville han inte riktigt. Men bara att det funkar i vänster är en stor skillnad!!

Vi avslutade med att jag släppte lös honom och WOW! Han svävade runt i trav, vände runt på en femöring och fintade Jonna som jagade på honom så jag kunde ta lite bilder på min otroligt fina häst. Lycklig ägare!

IMG_5147GANDALF.jpg

IMG_5418GANDALF.jpg

IMG_5314GANDALF.jpg

IMG_5307GANDALF.jpg

IMG_5291GANDALF.jpg

IMG_5289GANDALF.jpg

IMG_5287GANDALF.jpg

IMG_5279GANDALF.jpg

IMG_5503GANDALF.jpg

IMG_5269GANDALF.jpg

IMG_5261GANDALF.jpg

IMG_5246GANDALF.jpg

IMG_5207GANDALF.jpg

IMG_5176GANDALF.jpg

IMG_5543GANDALF.jpg

IMG_5532GANDALF.jpg

IMG_5573GANDALF.jpg


Ardennern Elmer

Den 16 oktober blev det tillökning i Stall Sandvik. Kasper är inte längre ensam om att inte vara islandshäst i stallet. Elmer som denna herren heter är en ardenner på 10 år om jag inte minns fel och cirkus 750 kg! Jag måste erkänna att jag fick en smärre chock när transporten öppnades och Elmer backade ut. Mina tankar flödade i stil med dessa ”-Vilken rumpa! Vilka ben! Jösses vilka hovar! Vilket stort huvud! Vilken STOR HÄST!!!!” haha

Idag känns han inte riktigt så chockerande stor längre. Han är väldigt vacker och snäll!

IMG_1792RELMER.jpg

IMG_1827ELMER.jpg

IMG_1828ELMER.jpg

IMG_1847ELMER.jpg

IMG_1860ELMER.jpg

IMG_1884ELMER.jpg

IMG_1899ELMER.jpg

IMG_1912ELMER.jpg

IMG_1927ELMER.jpg


Andra besöket

Jag ligger ju långt efter som vanligt, men den 3 oktober var vi och hälsade på Kristoffers lilla Ónyx för andra gången. Det är ju nu lite mer än en månad kvar bara tills lillkillen ska flytta hem till oss. Det är SÅ spännande!

Hur som haver så tog jag ju såklart några bilder under besöket. Oturligt nog stod hela flocken under ett stooort träd och där under var det ju såklart väldigt mörkt. Så några superbilder blev det ju inte, men men roligt att ha ändå.

IMG_0039STEN.jpg

IMG_0060STEN.jpg

IMG_0108STEN.jpg

IMG_9970STEN.jpg

IMG_0305ONYX.jpg

IMG_0323STEN.jpg

IMG_0301STEN.jpg

IMG_0296ONYX.jpg

IMG_0282STEN.jpg

IMG_0343STEN.jpg

IMG_0353STEN.jpg

IMG_0378ONYX.jpg

IMG_0387STEN.jpg

IMG_0399ONYX.jpg

IMG_0428STEN.jpg

IMG_0443STEN.jpg

IMG_0159STEN.jpg

IMG_0169STEN.jpg

IMG_0184STEN.jpg

IMG_0216STEN.jpg

IMG_0238STEN.jpg

IMG_0249STEN.jpg


Ta vara på dagen .. 4

Idag (7 november) har vi verkligen tagit vara på dygnets timmar. Vi började med att jag hjälpte Åsa att lastträna sin Draumur som var väldigt osäker och skakig på benen (mestadels av ovana). Först kunde han inte ens stå 2 meter ifrån utan att frysa men efter 10 min så stod han på transporten och mumsade på godsakerna han gjort sig förtjänt av.

Lastträningen med Gandalf sen gick inte lika bra. Jag vill bara slita mitt hår ibland med denna envisa åsna till häst! Han är fortfarande lite nervös men inte ”rädd” längre. Efter en del träning och åkande senast åren. Förr förra gången vi var iväg gick han på supersmidigt, men senast var han jobbig igen och likaså idag. Så här är det jämt, det finns ingen röd tråd. Mer än att han känns något lugnare med boggie. Men tillslut gick han på lugnt och vi gjorde det två gånger för säkerhetsskull. Vi ska ju trotts allt iväg nästa söndag.

Någon mer som har svårlastad häst .. ibland och ibland inte? Några tips?

Sen fick Kongur på sig sin tappsko han haft i en vecka nu och fick äntligen komma ut och springa. Vilket var nästan 3 veckor sedan. Hans lycka bara strålade om honom. Konditionen lyste dock med sin frånvaro. Men han sprang allt vad han orkade ändå såklart. Vi tog en rätt lugn runda ändå och han var superduktig. Sån otroligt rolig ridhäst alltså. En bra variation till Gandalf, de är verkligen två helt olika hästar.

topreiterkongur.jpg

Kongur idag i fleecetäcke från Top reiter.

Till sist har vi mockat i deras hage som var full med fina hingstbajshögar (fint ord). Smidigt att mocka och fint och rent blev det. Man snubblade i princip in i hagen förut så det var skönt att få det gjort. Kongur var dock INTE så glad när han kom ut och fick se vad vi hade gjort. Han har lite att göra ett tag nu ..


Förra helgen .. 4

Ligger ju lite efter som vanligt. Men förra helgen gjorde vi våran andra kurs på rad, helgen innan denna var vi ju och red för Atli och nu förra helgen så var Ragnar hos oss och höll kurs. På lördagen red vi på hemmaplan. Gandalf var trött på ridbana träning men kämpade tappert trotts allt. Vilka framsteg vi börjat göra, det är SÅ roligt! Vi har långt kvar men nu börjar det hända lite nya grejer och känner mig mycket peppad.

På söndagen så var vi på Vaggerydstravet och tränade på ovalbanan. Mycket bra träning! Fick många bra tips av Ragnar. Jag brukar oftast bara tänka rakt fram, hålla rätt gångart och hoppas på det bästa när vi rider på ovalbana. Men nu är det ju dags att börja göra lite mer kanske. Det hände mycket på de 45 min. Mycket tölt till en början och skritt som vi behöver mest hjälp med. Ragnar ser ju sånt som jag inte tänkt på, som t.ex. i höger varv som jag knappt ridit på en ovalbana så flyttade Gandalf gärna in rumpan lite som vi fick bukt med och efter ett par varv var Gandalf mer avslappnad än någonsin och jag har börjat hitta lite nya knappar.

Kristoffer tog lite bilder, alla bilder var väldigt långt ifrån så jag har fått klippa lite.

IMG_4250GANDALF.jpg

IMG_4287GANDALF.jpg

IMG_4339GANDALF.jpg

IMG_4418GANDALF.jpg

IMG_4424GANDALF.jpg

IMG_4636GANDALF.jpg

IMG_4675GANDALF.jpg

IMG_4756GANDALF.jpg

IMG_4899GANDALF.jpg

Vi avslutade passet med att Ragnar sa, ökad tölt! Jag sa att det trodde jag inte skulle gå så bra, snabbt brukar vi ju tölta men snabbt på ovalbanan kändes inte möjligt men jäklar den fanns och roligt tycker silverhästen!

Gandalf och jag är också anmälda till den inofficiella tävlingen i Växjö den 15 november. Ser vi fram emot och fortsätter våran träning! Någon här som ska dit också?


Dancing king

Har lite bilder i arkivet fortfarande som jag inte hunnit med att fixa med. Här kommer ett par stycken från den 1 oktober på Kongur som sprang lös på ridbanan. Just denna dagen var det galopp som gällde! (Enligt honom då) Han varierar sin träning i alla fall, häromdan när vi var ute så var det bara trav som funkade bra, konstigt nog.

IMG_9659KONGUR.jpg

IMG_9680KONGUR.jpg

IMG_9683KONGUR.jpg

IMG_9720KONGUR.jpg

IMG_9755KONGUR.jpg

IMG_9800KONGUR.jpg

IMG_9887KONGUR.jpg


22 oktober

Som sagt tycker jag att vi gjort framsteg bara ett par dagar efter kursen för Atli. Gandalf börjar bli mer och mer avslappnad, får med sig överlinjen och näsan börjar ”trilla ner”. Vi ska bara hitta de där bakbenen mer också, han är mycket studsboll min häst och vill inte riktigt sträcka på benen. Men det kommer, det kommer!

Lite bilder från ett ridpass på banan den 22 oktober.

IMG_2106GANDALF.jpg

IMG_2212GANDALF.jpg

IMG_2265GANDALF.jpg

IMG_2276GANDALF.jpg

IMG_2286GANDALF.jpg

IMG_2360GANDALF.jpg

IMG_2651GANDALF.jpg


Framsteg (17-18 okt)

Förra helgen, alltså den 17-18 oktober var jag med Gandalf och red för Atli Gudmundsson hemma hos Åse Ericsson. Min fina sambo var med och även red för Atli, andra gången han rider för någon och andra gången han rider på en ridbana. Modigt! Gick jättebra för oss båda, Kristoffer fick låna Åses fina häst Albin. Gandalf och jag gjorde framsteg under helgens gång. Främst för att poletten äntligen trillade ner för min del. Gandalf är ju eller har varit väldigt styv framförallt i tölten och ostabil form framför allt. Mycket för att han är så tjock över sommaren men också för att jag inte har jobbat på det tillräckligt bra. Så Atli visade mig lite nya tips på övningar samt lite aha-stunder. Mycket böja/ställa, flytta för skänklarna, samling både uppsuttet och från marken.

Som sagt så tycker jag poletten trillade ner och redan efter två ridpass hemma börjar vi hitta formen och överlinjen allt mer vad gäller tölten.

albgan.jpg

Albin och Gandalf redo för första ridpasset för helgen.

gandalfatli.jpg

kristosabin.jpg

gandalfbox.jpg

Gandalf redo för en natt i stallet och laddar för söndagens pass.

ericssongard.jpg

En väldigt vacker morgon hemma hos Åse.

ericssongard1.jpg


Underbara höst/häst!

Höstdepression ligger inte på kartan för mig i år. Än så länge en helt fantastisk höst! Jag känner mig peppad och det går så bra med mina fantastiska hästar. Massa roligt inplanerat som gör att man har något att se fram emot, är väll en stor del till att man mår så bra kanske.

Idag var jag och min fantastiska sambo med mig i stallet och lånade Draumur, så vi drog på oss reflexvästarna så att inte jägarna ska missta oss för en älg. Vi sprang runt lite på vägarna och Kongur var superladdad idag! Jag blev lite förvånad över vilket tryck det var i bakkärran! WOW! Som tur var så träffade vi på mamma som var ute med hundarna och äntligen fick jag Kongurs tölt filmad, där den är som bäst. Ute på ridturen! Äntligen får jag se den också, för de filmer och bilder jag har från innan har inte gjort känslan rättvisa.

Detta är bara början, vi har lång väg kvar och det gör mig alldeles salig av lycka! Vilken otroligt vacker häst jag har!

14oktkongurdraumur.jpg

Kongur in tölt today #kongurfrånnorrbacken

Ett filmklipp publicerat av Sabina Svenningsson (@sabbisen)


Galopphästen

Här kommer nu lite bilder från när jag red Kongur den 10 oktober. Blev lite bus i sommarhagen, jag hade inga större krav på honom. Bara att vi skulle ha roligt! Han bjöd på mycket galopp och snabbt gick det. Han kan få lite sämre framåtbjudning när vi är ensamma, nu det sista i alla fall. Har med största sannolikhet med pälssättningen att göra. Tölta ville han inte riktigt idag, blev några steg bara. Traven är fortfarande svår, han rollade mycket idag just för att han hellre ville galoppa. Men överlag en rolig ”ridtur”. För kul hade vi minsann!

IMG_0470KONGUR.jpg

IMG_0688KONGUR.jpg

IMG_0680KONGUR.jpg

IMG_0653KONGUR.jpg

IMG_0630KONGUR.jpg

IMG_0602KONGUR.jpg

IMG_0513KONGUR.jpg

IMG_0494KONGUR.jpg

IMG_0864KONGUR.jpg

IMG_1025KONGUR.jpg

IMG_1122KONGUR.jpg


Gandalf <3 hösten

Som jag skrev tidigare, Gandalf börjar verkligen komma tillbaka med sin glädje och arbetsvilja när det kommer till träningen nu och det känns så roligt. Jag känner mig superpeppad för hösten/vintern med träning och förhoppningsvis någon tävling eller två. Vi får se!

Den 10 oktober tog min kära sambo lite härliga höstbilder på mig och både Gandalf och med Kongur. Med Gandalf blev det ett ridpass på banan. Slängde på viktboots också, vilket gör honom lite extra tung vilket betyder att jag måste jobba mera för att få honom att jobba. Men det gick förvånansvärt bra och det känns att vi kommit framåt i träningen ändå, trotts en dålig sommar träningsmässigt. Han börjar använda sina bakben bättre i tölten och han börjar slappna av mer i nacken och halsen. Galoppen var lite svajig idag, konstigt nog. Han ville inte hålla sig på spåret och var inte så fin som han brukar. Men men, allt kan inte funka. Traven var stundtals riktigt riktigt flott!!

Några bilder kommer här ..

IMG_1339GANDALF.jpg

IMG_1358GANDALF.jpg

IMG_1359GANDALF.jpg

Fortfarande alldeles för mycket mage att släpa på, vilket såklart försvårar rörelserna för honom. Men vi jobbar på det och jag tycker det börjar hända lite. Speciellt nu när de börjat få hösilage.

IMG_1427GANDALF.jpg

IMG_1489GANDALF.jpg

IMG_1707GANDALF.jpg

IMG_1757GANDALF.jpg


Checkar in!

Det var längesen men jag känner att jag sakta men säkert börjar komma tillbaka hit. Jag saknar det! Idag var jag ute på förmiddagen med Gandalf en sväng i det härliga höstvädret. Gandalf börjar sakta men säkert bli sig själv igen efter ”sommaruppehållet” kan vi kalla det. Han gillar verkligen inte värme och nu när vädret som passar honom börjar komma allt mer börjar bli allt mer positiv och rolig att jobba med. Jag känner hur han börjar tycka att det är roligt igen! Vi var ute och klättrade lite idag bland annat och sen susade vi runt på grusvägarna bland de vackra höstlöven. Tölten har de senast dagarna verkligen börjat hända saker med, formen kommer allt mer. Han börjar släppa spänningarna han har! Så fantastiskt roligt.

Vi laddar nu Atli kurs den 17-18 oktober. Denna gången får Gandalf följa med. Ska bli riktigt roligt!

hastlov


Första mötet

Som ni vet har ju min sambo förstått att det är islandshäst man ska ha! Den 21 september var vi då hos Tina som har Stenshults Islandshästar och kikade på vackra lilla Ónyx från Stenshult som föddes i maj. Hans pappa är Kristall frá Búlandi och mamma är vackra Glitra från Pilekull.

Så han är ju inte min tyvärr, men jag kommer såklart vara med på deras sida som stöd. Kristoffer som bara ridit i ett par månader har mycket att lära innan han är redo för lille Ónyx. Men jag tror det kommer bli alldeles perfekt! Han har ju också många kunniga människor runt omkring som kan hjälpa till.

Absolut gladast kommer nog en viss Kongur bli, en lekkompis som förhoppningsvis vill leka lika mycket! hihi

Här kommer lite bilder från första mötet den 21 september på en trött Ónyx. Vi kom precis i eftermiddagsluren.

IMG_8597ONYX.jpg

IMG_8689HROI.jpg

Vackra lilla hingsten Hrói Höttur efter Álfur frá Selfossi. Han är ev. till salu ;)

IMG_8734HROI.jpg

IMG_8719ONYX.jpg

IMG_8708ONYX.jpg

IMG_8677STENS.jpg

Geimvera från Stenshult som är Ónyx halvsyster, hon är alltså också efter Kristall.

IMG_8672ONYX.jpg

IMG_8651STENSH.jpg

IMG_8647ONYX.jpg

IMG_8637ONYX.jpg

IMG_8617STENS.jpg

IMG_8745HROI.jpg

IMG_8598GLITRA.jpg

Ónyx vackra mamma, Glitra från Pilekull.

 


Falki höst – T8

Vi tävlade ju även i T8 på Falki höst den 13 september. Vilket gick lite bättre. Uttagningen var lite knackig i höger varv och jag slängde av bootsen precis innan start då han inte riktigt orkade med dom. Men klarade det rätt bra ändå och tog oss till final på en 5:e plats av 20 startande på 5,27 poäng. I finalen gick det lite bättre och vi höjde poängen liiite till och med, till 5,33 och behöll 5:e platsen. Supernöjd med det! Tölten blir bättre och bättre, utan tvekan. Ni som har följt oss under ett par år vet att vi kämpat länge med just tölten.

IMG_7884FALKI

Filmer från finalen kommer här.


Falki höst – V5

Den 13 september så var det Falki höst där jag och Gandalf var och tävlade i V5 och T8. Vi är fortfarande långt ifrån målet, men vi har kul på vägen dit. Jag tycker det är en klar förbättring från förra året då vi också var på Backome och deltog i samma tävling.

Det blåste väldigt mycket och jag kände på uppvärmningen att Gandalf var väldigt spänd. Så jag valde att ha lite längre tyglar då han brukar slappna av lite mer då när han kan sträcka ut. Vilket han gjorde! Skritten var en katastrof på banan och helt klart något som vi behöver träna mer på, skritten drog ner poängen väldigt mycket. Men jag är väldigt nöjd ändå, jag red inte så bra som jag kan. Stör mig något fruktansvärt på mina händer som är överallt och ingenstans. Väldigt bra att bli filmad!! Men överlag är jag som sagt mycket nöjd! Vi fick bland annat en 6a i galoppen :D

Vi slutade på en delad 10e plats av 21 ekipage med poängen 4,97

Min syster filmade oss så här är den! Har tyvärr inget redigeringsporgam i datorn så ni får ta den som den är med blåst och lite längre än vad den behöver vara ..

Lite kul också att jämföra med filmen från Falki höst förra året. Vi är lite fetare än vanligt (båda två) men ändå, en klar förbättring. Sakta men säkert tar vi oss framåt!