Rid inte glädjen ur hästen 1

Foto: Nina Ragnarök
Häst: Beez Ibn Nishaal (Egyptiskt Fullblod)
Foto: Nina Ragnarök

Hästgubbarna på Island är som bekant duktiga på att klaga kring hur vi tränar och sköter våra hästar. Det mesta är rent skitsnack, och vi ska inte bry oss om de gamla stofilerna som inte fattar att saker och ting går framåt i utvecklingen. Jag bli rent ut sagt förbannad när jag hör om gubbar som rakt ut säger till småtjejjer att deras hästar hade blivit pålägg om de föddes på Island.

Hursomhaver. Det är en sak som skiljer vår träning från deras ganska rejält, en sak som många svenska ryttare kanske borde tänka lite på, eller bara testa för att se om det kanske funkar för dig och din häst.

Det sägs att vi svenskar har en tendens att ”rida glädjen ur våra hästar”, och det stämmer ganska ofta. Nästan har vi alla (inklusive mig, tro inte att jag är bättre än någon annan) vart med om svackor, där våra hästar känns trötta, ledsna, kanske sura och nästan deprimerade. Varför blir det då så, och vad kan vi prova att göra istället?

Hästar är byggda för långa, långsamma transportsträckor med korta explosiva inslag (endast under flykt i naturen, ni kan ju tänka att det är inte överdrivet ofta de galopperar omkring på stäpperna även om fantasin gärna tror det). En svensk Islandshäst ”träningsschema”, kan givetvis variera stort, men oftast ser man ca 1 timmas ridning var/vartannan dag, där majoriteten av ridpasset går i högt tempo (annan gångart än skritt). De flesta gångarter rids i annat tempo än det hästen själv hade valt (vilotempo), och det bli en ganska jäkla intensiv timma – även om det ofta inte känns så uppifrån ryggen. Våra kära Islänningar är dessutom kända för att bita ihop och inte visa svaghet, och det innefattar även givetvis trötthet och matthet.

Vi behöver bli bättre på att korta ned ridpassen. Göre ridpassen varierade och intressanta. Ska du hårdträna är det mycket bättre att rida ett kort pass på morgonen och ett på kvällen, eller två korta pass 2 dagar i rad till exempel. Vi verkar ofta glömma av att om jag tränar skänkelvikning i skritt, så tränas den och förbättras även i alla andra gångarter. Det är muskelgrupper vi bygger – inte rena cirkuskonster. Det kan jämföras lite med hoppning – elitryttare hoppar extremt sällan höga hinder på hemmaplan. Inte ens under högsäsong. De hoppar studs och låga hinder för att inte förslita och trötta ut hästen.

Vi måste också våga ställa av våra hästar. Det är ett faktum att hästar lär sig bäst när de får tid ”ifred” att smälta – oavsett vuxen häst eller unghäst. Unghästar behöver längre viloperioder medans vuxna hästar snappar upp snabbare. Många är rädda för att ställa av, just för att hästarna blir feta. Det är ett annat problem vi svenskar har, utfodring, men mer om det i ett annat inlägg. Men rimligtvis ska protein- och energigivan minskas i takt med minskat arbete, och hullet skall på så vis bevaras (tex. mindre kraftfoder och istället mer mineraler/vitaminer + ta bort ev. oljor ur foderstaten). En noga uträknad och anpassad foderstat som hålls levande och uppdaterad efter hur hästen mår och ser ut är ett nödvändigt hjälpmedel för hästägare/ryttare.


Styrkepass

Kom ifrån schemat för veckan redan idag. Som vanligt! Det blev ett ordentligt styrkepass för honom idag, något som vi verkligen bör göra oftare. Vi red ut med Emma och Smilla från stallet, vi var ute och klättrade massor i de brantaste backarna vi har och den ena tog vi två vändor och Gandalf skötte det över förväntan, höll skritt längre än vad han någonsin klarat förut samt att han inte ens blev flåsig, han börjar verkligen få bra med muskler. Blev till 99% skritt idag i med att de fick jobba så hårt i backarna, men de fick också sträcka på benen i en galopp innan vi skrittade av. Red honom på hacket idag och jag tycker han börjat gå riktigt bra på det, han var riktigt avslappnad och fin under hela turen och speciellt i galoppen där han rundade sig fint. Hoppas vi kan fortsätta så här bra resten av veckan också.

Efter ridturen var jag noga med att stretcha både ben, rygg, bröstmuskler, mage och framförallt halsen som han ju är lite spänd i och som vi fick lite tips av massör av hur jag skulle göra. Tycker han var riktigt läcker efter dagens träning, han drar så fint upp magen och ser betydligt mer slimmad ut!

img_8448gandalf

Gandalf och jag den 3 juni 2013.

//Sabina


H som i Häftig 16

Bilderna får tala för sig själv. Herkules börjar få styrka och ett jäkla självförtroende! Vilken fantastiskt flott häst jag har. Wow! Om man får säga så om sin egen? ;)

Och juste, om två veckor är det dags för vår första riktiga start sedan 2011!!! Som jag längtar. Ska bli så kul att tävla igen. Denna gången i ett a-klass program.  Vi är ej kvalade då högt men ska pröva och ha kul! Äntligen är vi tillbaka!!

image

image

image

image

image

Hur tycker ni att det ser ut?


Årets första avelsvisning 2


Foto: Maik Sinkovec
I brist på ovisade foton på något annat än mig själv, så hoppas jag det går att leva med. Bilden ovan är tagen av Maik Sinkovec i Bray, Irland.

Just nu befinner jag mig mitt i ett bollhav. 4 dagar kvar till Sverige-flytt, och alla frågor och projekt som är samlat kring detta. När kan jag ta hem Freyr? Vart ska han stå? En häst är såld, en annan är på ingång.

En sak som jag faktiskt vet helt säkert – och som jag ser hemskt mycket fram emot, är avelsvisningen i Vaggeryd 9-11 maj. Jag ska följa med Sabina och tillsammans ska vi hjälpa till att hålla visningen flytande. Vi ska vara funktionärer alltså. Vi kommer befinna oss på ”första parkett” och mocka bajs från banan, eftersom Sabina givetvis ska fota de häftiga ekipagen.

Jag ser detta som en enorm chans att få en känsla för visning, hur det går till – och som funktionär får man ju den där extra inblicken ”off stage” så att säga. Extra viktigt, eftersom jag ska importera ett sto från Island i höst som jag planerar träna inför visning.

Är det någon av våra läsare som ska komma på visningen? Som visare, publik, hästägare eller funktionär? Eller kanske med annan uppgift?

Vad? Årets första avelsvisning
Var? Vaggeryd Travbana, Jönköping
När? 9-11 Maj
Kostar? Gratis inträde såklart!!


Planering 4

Jag har nu börjat planera hur denna vecka ska se ut för Gandalf framförallt. Vi började veckan med ett styrkepass kan vi väll sammanfatta det till. Galopp i skogen, klättrat både upp och ner i backar, gått över stock och sten i samlad skritt och en lång och låg till mestadels avslappnad trav. Och återigen massor med galopp! Jag kämpade tappert med att inte ta några töltsteg, men tillslut kunde jag inte hålla mig efter en fin samlad skritt, dock fick han bara ta några få steg och sen massor med beröm.

17-april-13

Gandalf den 17 april 2013 – måste ändå säga att trotts att han är en tjockis även idag, ser han både finare ut i hull och i pälsen i år.

Hur som haver så ser resterande vecka ut på ett ungefär så här hade jag tänkt mig ..

tisdag – Bus i skogen utan några större krav mer än att han ska vara avslappnad, blir även bettlöst för att Gandalf säkert ska veta att det är okej med bus.

onsdag – Ett träningspass på ridbanan med fokus på form i skritt och trav. Lång och låg med avslappnad överlinje.

torsdag – longering och trick (vaccineras på kvällen)

fredag – Om solen är kvar ska han få sig ett bad och sen gå en promenad. Stå inne över natten så han håller sig ren och hel!

lördag – tävling!!

//Sabina


Gårdagens Freyr och Gandalf 2

Längsta rubriken ever! Tror jag! Hur som haver blev det en ganska sen kväll i stallet igår i med att det var så väldigt varmt på dagen. En snygg bonnabränna fick jag av ca 20 min i solen när jag inte tänkte på det. Sen har jag väldigt bra pigment på både gott och ont!

Började med en underbar kvällsritt i solnedgången med Freyr. Han var piggare än piggast så vi tog en lite längre runda. Jag hade bestämt mig för att just idag skulle han bli trött och få Freyr att bli trött är minst sagt en utmaning. Började med att klättra i skogen, gå slalom mellan träd m.m. Enda gången han fick gå helt rakställd var när han gick slalom mellan träd och klättrade upp för branta backar. Annars var han ställd åt antingen höger eller vänster just för den överskottsenergin han hade. Sen red vi mycket på grusvägar, långa raktsträckor där vi blandade hej vilt bland gångarterna. Skritt, tölt, trav, galopp, ner i trav och upp i galopp igen och ner i tölt. Ja ni fattar! Efter det skrittade vi hem på långa tyglar och en frustande Freyr som gick i ett helt normalt tempo i skritt. Han var alldeles genomsvettig och lagom trött!

20aprilfreyr

Vackra Freyr innan ritten!

20aprilfreyrsolnedgang

….

När vi kommit hem sen så fick även Gandalf jobba lite. För honom blev det tömkörning på ridbanan. Det blev mest på en volt runt mig. Efter lite uppvärmning i skritt tränade vi på att göra lätta övergångar mellan skritt, trav och galopp. Han börjar bli starkare i galoppen och jag kunde stå hyfsat still på samma ställe med honom runt mig med mina korta ponnytömmar på 7 m. Snyggt samlat dessutom och traven ska vi inte ens prata om, min snygging! Lite ojämn i formen i traven, men han börjar kunna hålla den allt bättre. Tölt på töm går dock inget vidare men å andra sidan gör den ju inte det från ryggen heller just nu. Jag blir ganska förvånad om han töltar ett halvt varv på ovalbanan på lördag och det börjar kännas allt mer som ett misstag att jag anmält mig. MEN samtidigt så är inte detta vårat tävlingsår, det får gå som det går vilket känns som att det kommer gå åt helvete nästan med mina dåliga nerver dessutom. HUA! Men jag tror vi kan få rätt hyfsade poäng på resterande gångarter och då känns det ändå lite mer okej. Och vi åker inte dit för att vinna, vi åker dit för att träna.

gandalftomkor20

En väldigt brusig bild på min pärla i skymningen.

//Sabina


19 april – Gandalf

Ursäkta mina upprepande försvinnande! Men dagarna som egentligen har blivit längre har bara fått mig att fylla dagarna ännu mer, så det blir alltid för lite tid över till bloggen. Våren är ju helt klart min favoritårstid, men ibland känns det som att jag skulle behöva ta ett ”chillpill” om ni förstår vad jag menar! haha

Men den 19 april, alltså i lördags var en vän till mig på besök. Väldigt trevligt att ha lite sällskap i stallet, en hjälpreda fick han vara dessutom jag satte honom verkligen i arbete och inte minst tog han massor med härliga bilder efter mina stränga direktiv på vart han skulle stå och nä-var-hur! Blev näst intill perfekt som jag ville ha det!

Jag har än så länge bara hunnit med porträtten på mig och Gandalf samt en bild på Freyr och mig som ni som följer mig på instagram eller facebook förmodligen redan har sett.

Men här kommer i alla fall det första gänget på mig och Gandalf.

IMG_5190GANDALF

IMG_5334GANDALF

IMG_5367GANDALF

IMG_5474GANDALF

IMG_5833GANDALF

Ja det finns inga bra ursäkter för att rida utan hjälm, jag vet och jag gör det väldigt väldigt sällan! Men ibland fuskar jag lite och som sagt, det finns inga bra ursäkter så jag ska inte dra några så ni får försöka förbi se det och kolla vilken härlig bild istället!

IMG_5999GANDALF

Sen gjorde vi ett nytt försök på extriörbild, och Gandalf är verkligen jättesvår att få en bra sådan på. Han är inte direkt samarbetsvillig utan brukar mest se ut som en gammal ko, men här fick han syn på vattenslangen som helt plötsligt sattes igång en bit bort, det gjorde ju helt klart susen! En mer rättvis bild på min tjockis som är rätt fin ändå, även om han behöver gå ner ett par kg till! hehe

//Sabina


Dagens bildskörd

Mamma red idag men följde med Nils till garaget så självklart passade jag på att säga hej till Kulan. Tog lite bilder på hur han ser ut i kroppen nu. Jag gillar det jag ser. Han är luftigare och mer uppe i fram. Överlinjen börjar komma mer och mer och han är fin i hullet.

Vad tycker ni?

image

image

image

/Jossan


Lycka

När Herkules var unghäst lekte han och jag mycket tillsammans. Jag spenderade timmar bara med att springa runt i ridhuset och skogen med Herkules. Över stock och sten. Runt runt med han lös och lekandes. Det la grunden till vår relation. AVi blev bästa vänner med ett alldeles speciellt band.

Igår fick jag se min sambo Nils leka likadant med Herkules. De fintade varandra och sprang genom hagen tillsammans. Herkules bockade och pep och Nils sprang runt med världens största smile. Jag stod utanför och skrattade. Det var verkligen fantastiskt att se det. Vilken relation de utvecklat och vilken glädje. Jag stod där stolt som en tupp och tittade på mina fina grabbar som lekte och hade så kul, tillsammans.

image

image

image

/Jossan