Liten veckoupdate!

Har hänt väldigt mycket denna veckan! Jag och sambon har varit ledig from. onsdag och på onsdagen var vi ju då på kliniken som jag skrev om och dagen därpå fick jag äntligen svaret jag så nervöst väntade på. Kirurgen i Slöinge tyckte Gandalfs ben såg helt normalt ut. Så det de tror är att han helt enkelt är så traumatiserad och jag ska sätta igång honom betydligt långsammare och bara hålla tummarna för att det går bra. Jag fick ett liniment som ska hjälpa honom lite på traven också och vi börjar med promenader för hand istället och ökar allt eftersom.

Torsdags var jag och Kristoffer i stallet hela dagen och främst för att vi samlade ihop bajs från samtliga 10 hästar för träckprov. Red även Kongur en stund på ridbanan. Finns väll inte så mycket att säga om det, mer än att det gick bra och han gör framsteg. Ibland går det sämre och ibland bättre. Men det känns att kurvan ändå går åt rätt håll.

Fredags kom distriktveterinären ut och kollade tänder på några av hästarna i stallet och några vaccinationer. Så det blev återigen en hel dag i stallet. Men skönt att få sånt här gjort när man är ledig. Det blev även sen en tur i transport för Kongur då vi åkte upp till Vaggerydstravet för att premiärrida på ovalbana för Kongur. Det blåste något kopiöst och det var en travhäst som var och tränade på banan. Så lite spänd var han men överlag gick det riktigt bra. Hans galopp har börjat släppa och kännas större och mjukare. Tölten sitter som en smäck, känns ibland som att han skulle kunna tölta runt i flera dagar. Superhärlig tölt dessutom!

Lördag körde vi nästa heldag då det var städdag i stallet som förövrigt blev riktigt riktigt fint. Jag har ju en del saker, milt sagt.. *host host* :P Men med hjälp av en garderob så blev det allt lite ordning! Blev även en trevlig tacokväll med stallgänget som avslut på lördagen.

Sist men inte minst söndag och idag blev det ÄNTLIGEN en lugn dag. Vakna lugnt och försiktigt, äta frukost, sitta i soffan en stund innan vi drog iväg till clinic arena i Tenhult (jättenära stallet) och kollade på dressyrardennern Torsten. Sen efter det så tog jag och Kristoffer en helt fantastisk tur i nästan helt vindstilla solsken. Hur varmt som helst och hästarna skötte sig strålande.

Slutfattat = Mycket bra vecka!

Bild från idag på Torsten och Linda

IMG_5693TORSTEN


Tävlingstips!   Recently updated !

Jag sitter med i Bjarg Islandshästsförening, sen vi den nya styrelsen så är detta vår första tävling som går av stapeln den 18 juni. Förhoppningsvis går allt vägen som gör att vi nästa år kan satsa på officiella tävlingar.

Denna är alltså inofficiell är på Vaggerydstravet utanför Jönköping. Jättebra och fint ställe har vi. Så såklart måste jag ju rekommendera det till er. Hade varit jätteroligt om ni kom!

För mer info så finns det ett evenemang på facebook som jag tror ni kommer till om ni klickar vidare på denna länken –> https://www.facebook.com/events/1701092263497754/

Eller också kikar ni in på våran hemsida http://www.bjarg.se/2016/04/24/inofficiell-sportgrens-tavling/

Varmt välkomna!

IMG_4899GANDALF.jpg

Gandalf och jag i höstas på ovalbanan!


Ódinn frá Efri-Hrepp   Recently updated !

Den 19 april var jag hemma hos Cornelia Almén och hennes familjs gård Ånaryds Islandshästar där bland annat denna skönhet finns, Ódinn frá Efri-Hrepp som är en hingst efter Bordi frá Fellskoti och undan Komma frá Efri-Hrepp. Ódinn är bedömd som 5-åring på Island där han bland annat fick 8,5 på proportioner, tölt och spirit han slutade på en total på 7,99. Cornelia har planer på att visa om honom här i Sverige så småningom. Han betäcker hemma på gården nu i sommar för den som är intresserad! Mer info finner ni på hans egna sida på facebook https://www.facebook.com/Odinn-fra-Efri-Hrepp-1607764322879478/timeline

Här kommer några bilder som jag tog på vackra Ódinn! Han är alltså så här snygg trotts vila på flera månader och oskodd. En riktig skönhet!

IMG_1374ODINN.jpg

IMG_1795ODINN.jpg

IMG_1724ODINN.jpg

IMG_1686ODINN.jpg

IMG_1682ODINN.jpg

IMG_1668ODINN.jpg

IMG_1611ODINN.jpg

IMG_1557ODINN.jpg

IMG_1554ODINN.jpg

IMG_1492ODINN.jpg

IMG_1479ODINN.jpg

IMG_1439ODINN.jpg

IMG_1430ODINN.jpg

IMG_1425ODINN.jpg

IMG_1410ODINN.jpg

IMG_1899ODINN.jpg

IMG_1844ODINN.jpg

IMG_1956ODINN.jpg


Gårdagens klinikbesök 2   Recently updated !

Som vanligt helt dött här inne, är nog min första mening till varje inlägg så vi kan ju fortsätta med det. Är lite mycket som vanligt som pågår, får väll fortsätta skylla på det.

Igår var jag i alla fall på återbesök med Kasper och slutade med att Gandalf fick följa med också pga att han blev halt några dagar innan.

Kasper tog de nya röntgenplåtar på för att se hur hans käke läkt. Det såg väldigt fint ut och han får numera äta hö på heltid igen och när det är dags för betessläpp om ca 1-2 veckor så får han även hänga med på det. Så det känns väldigt skönt!

Gandalf togs det också röntgenplåtar på hans knä och skenben. Det var väldigt svårt att se men de misstänker att han har en spricka. Inga tydliga brott eller lösa bitar så man får väll vara glad över det lilla. Plåtarna skickades till en kirurg i Slöinge så svar kommer förhoppningsvis idag.

Håll nu tummarna för Gandalf är ni snälla <3

kaspergandalftransp


Kongur och Saga 2

I torsdags var min kusin Jenny ute i stallet med sin dotter Saga. Vanligtvis hade Gandalf fått ställa upp som är lite lugnare och mer pålitlig. Men jag kände ändå att jag litade på Kongur så pass mycket och jag höll ju i honom hela tiden som Saga satt på. Saga var väldigt modig och hängde med bra. En riktigt naturbegåvning! Kongur är jag väldigt stolt över som skötte sig strålande. Lyssnade jättebra på lilla Saga som inte ens nådde nedanför sadeln. Väldigt snäll och mångsidig hingst är han!

sagaochkongur2.jpg

sagaochkongur.jpg


Hårdträning

Träningen med Kongur pågår för fullt nu. Nu ska han igång och så hoppas jag att vi kommer någon vart i år. Nu låter det som att vi ska stressa fram något, tolka mig rätt. Vi tränar på så gott vi kan med små pauser i mellan så får vi se vart det leder oss. Men jag HOPPAS att vi kommer komma långt i år. Har även lite funderingar på att i alla fall visa honom exteriört.

Snart ska jag sätta igång Gandalf med är tanken. Hans sår läker fint så då ska han börja sättas igång lugnt. Men under tiden så blir det en tid med ”hårdträning” för herr hingst. Vilket han ÄLSKAR. Han får äntligen den uppmärksamheten han vill ha. Kommer som vanligt alltid när jag kommer med grimman. Sötnosen! Han blir bara bättre och bättre dessutom och den lilla kalaskulan han fått över vintern försvinner sakta men säkert och byts ut mot fina muskler. Spännande spännande!!

Här får ni lite bilder från den 3 april. Kristoffer tog några bilder när vi lekte på fältet. Han blir lite mer loj när vi rider på grusvägen och visar inte sin finaste tölt som börjar bli riktigt häftig. Men vi gjorde så gott vi kunde, trött var han där på slutet dessutom.

IMG_0424KONGUR.jpg

IMG_0539KONGUR.jpg

IMG_0586KONGUR.jpg

IMG_0728KONGUR.jpg

IMG_0832KONGUR.jpg

IMG_0919KONGUR.jpg

IMG_0978KONGUR.jpg


Min kung

Han är ju bra läcker min kung i alla fall! Det kan man ju inte säga annat om ..

Här är några bilder från den 25 mars som jag tog.

IMG_0001kongur.jpg

IMG_9973KONGUR.jpg

IMG_9964KONGUR.jpg

IMG_9948KONGUR.jpg

IMG_9924KONGUR.jpg

IMG_0331KONGUR.jpg

IMG_0182KONGUR.jpg

IMG_0174KONGUR.jpg

IMG_0121KONGUR.jpg

IMG_0084KONGUR.jpg

IMG_0077KONGUR.jpg

IMG_0036KONGUR.jpg

IMG_9982KONGUR.jpg

IMG_0399KONGUER.jpg

IMG_0387KONGUR.jpg


Full fokus

Passar på att rida Kongur nu med när tiden verkligen finns så att jag kan hålla fokus. Det börjar redan hända en del. Han är ju en fantastiskt fin och rolig häst att rida. Det absolut bästa med unghäst är ju att de lär sig något nytt nästan varje ridtur. Just nu känns det som att efter varje ridpass sitter gångarterna lite bättre för varje gång. Han  blir allt mer lättväxlad. Traven som han har svårast för börjar bli bättre och något säkrare. Tölten lättare att be om utan att han blandar in massa annat innan han hittar rätt.

Hans runda mage börjar dras in också. Så en riktig snygging börjar han bli dessutom!

Här är några instagrambilder från de senaste dagarna.
Ifall ni vill följa mig och hästarna lite mer så är instagram väldigt bra till det, sabbisen heter vi där.

kongurr.jpg

kongurrrr.jpg

kongur8april.jpg


Besök på klinik

Förlåt för denna tystnad som blev helt plötsligt. Men för er som följer mig på instagram så kanske ni förstår varför och för er som inte följer mig där. Det har varit två jobbiga veckor men nu går det åt rätt håll.

Jag vet inte exakt vad som hänt. Men antar att det är Kongur som är .. hingst,

För att göra en lååång historia kort så slutade två galna dagar med den tredje på klinik med både Kasper och Gandalf.

Oroligast var det med Gandalf då det var lite osäkert om han fått sparken på leden. Han hade ett sår på framknät som gjorde honom halt första dagen, andra dagen vart bättre men han fick feber. De kollade leden på kliniken men som tur var så missade Kongur den med någon millimeter. Så några dagar med bandage och fortfarande boxvila/liten hage. Så har han redan blivit så mycket bättre, nästan helt läkt redan.

Kasper fick vi röntga på kliniken, vilket inte var det lättaste. Han har ett väldigt litet huvud. Men tillslut fick personalen de bilderna de ville. Min älskade lilla kille har en fraktur på käken samt en rot på en av kindtänderna som är en liten spricka i. Men även Kasper är mycket mycket bättre. Svullnaden har gått ner och vi har fått skjuta på återbesöket just för att han är så pass mycket bättre.

Så snart är vi på banan igen!

klinikkaspergandalf.jpg

gandalfhrimnir.jpg


Träning på banan

Igår blev det ett kort pass på ridbanan på kvällskvisten. Var det som hanns med helt enkelt. Vi tränar på nu inför tävlingen i april. Gandalf börjar kännas så fin, det är så roligt att rida. Någon mer som behöver komma i form är ju ryttaren här. Usch jag skäms nästan att publicera bilder på mig själv. Men det är också bra att se för mig själv att vakna till och börja göra något åt det. Gandalf blir ju finare och finare i alla fall, det är roligt!

Vi tränar mycket på att jag ska komma åt hans bakkärra allt mer och att han kommer upp med framdelen. Vilket betyder att jag låter honom ha en väldigt fri form och tränar mycket övergångar. Går han bra så får han vara fri annars är det mycket halvhalter.

Lite bilder blev det idag som Kristoffer tog på oss.

IMG_9164GANDALF.jpg

Med detta träningssättet har även Gandalfs sämsta gångart börjat bli bättre. Skritten.

IMG_9269GANDALF.jpg

IMG_9324GANDALF.jpg

IMG_9486GANDALF.jpg

IMG_9524GANDALF.jpg

IMG_9726GANDALF.jpg

IMG_9842GANDALF.jpg


Mys i hagen

Var även lite bus och mys i hagen med framförallt Kasper. Kongur var också med i filmen på ett hörn. Mina fina!


Håller igång

Jag försöker hålla igång mina Gandalf så gott jag kan nu med allt annat som måste hinnas med och än så länge går det väldigt bra. Denna veckan är jag ledig en hel del så det känns skönt. Idag blev det lite uppvärmning på ridbanan i skritt och trav där vi fortsatte på samma övning som Ragnar sa att vi skulle fortsätta träna på. Jag är fortfarande lika lyrisk över hur snabbt det går, hur snabbt han lär sig att jobba mer och mer rätt för att hjälpa och underlätta för oss båda. Jag har inget i handen utan finns bara där som stöd när det behövs och det är stor skillnad mot var det var för ca 3 månader sen bara.

Min sambo filmade oss lite med mobilen idag och såklart finns det uppe på instagram. Där ni såklart kan följa oss lite mer ”live” eller vad man ska säga. Länkar det även här såklart för er som inte vill/kan följa oss där.


Anmäld och klar

Äntligen! Efter ett par veckor av ”oro” över att vi inte skulle bli redo för några tävlingar i år till att känna som igår när jag inte kunde sluta rida för det var SÅ roligt. Det går så otroligt bra nu och jag kan verkligen känna att det kommer ske stora förändringar i år. Det kommer inte vara så stor skillnad från förra årets poäng tror jag inte, men känslan och vetskapen av att det är på väg åt rätt håll gör det omöjligt att hålla sig borta från tävlingsbanorna i år.

Så efter ett par dagar med funderingar nu så bestämde jag mig för den 16 april i Linköping. Framtid vår.

IMG_4024GANDALF.jpg

Gandalf och jag i Växjö den 22 mars förra året på uppvärmningen. KUL ska det vara!


Spännande år!

Jag vet att jag säger det hela tiden men idag sa Ragnar precis likadant. Det går framåt med Gandalf nu, det börjar verkligen hända grejer. Jag har i princip inget i handen när jag rider, det är fortfarande en del i nedtagningarna men annars känns han lätt och ledig i formen. Han har hög form fortfarande. Men som vi jobbar nu så kommer vi vinna på det i slutändan. Jag tror på detta och tror att det kommer vara ett väldigt händelserikt år, träningsmässigt. Mycket spännande tycker jag!

Red som ni kanske förstår ett pass för Ragnar idag igen. Riktigt lyxvecka. Vi tränade en del på skritten där jag behöver få honom att bli bättre, lyssna snabbare, kunna samla honom utan att behöva bromsa, få honom mer alert och lätt. Han hamnar ju en del på framdelen. Precis som han gör i alla gångarter. Men det är en fröjd att få sitta på hans rygg, mer än förut, han är så … LÄTT! :D Underbart!

IMG_8965GANDALF.jpg

IMG_9078GANDALF.jpg

IMG_9157GANDALF.jpg


Mina bästa!

Igår var Ragnar ute i stallet och skodde Gandalf och sen hade jag bokat en lektion också men i med att ridbanan var full med snö så fick Ragnar låna Kongur och hänga med ut istället. Jag fick hjälp med båda grabbarna. Vi bytte häst efter en stund också så efter många bra tips så är jag återigen påfylld med energi och inspiration till fortsatt träning.

Gandalf töltade finare än någonsin. Han går verkligen från klarhet till klarhet för vardag. Känns som jag skriver samma sak hela tiden. Men det går verkligen med stormsteg. Han töltade lätt i hela kroppen på bakdelen, avslappnad genom hela kroppen och arbetande med ryggen.

När jag red Kongur så travade han superfint och tölten, ja vad finns det att säga? Den är gudomlig. Man kan inte annat än att le över hur lätt han känns.

Min fina fina killar! Vad roligt att se dom från sidan när en så duktig ryttare som Ragnar rider dessutom.

bastagrabbarna


Ridhus

I lördags var vi i Riddersbergs ridhus och sträckte på benen på fint underlag. Var inte igår! Gandalf kändes riktigt fin och att vi verkligen börjar komma någon vart efter sadelproblem, vila osv.

Kristoffer filmade oss lite och jag la upp lite på instagram. Visst börjar det ändå hända lite?

 

#gandalffrångäverstad

Ett filmklipp publicerat av Sabina Svenningsson (@sabbisen)


Ledig dag

I måndags var jag ledig från jobbet och eftermiddagen och kvällen spenderades då i stallet. Tiden bara flög iväg, men som tur var är det ljust väldigt länge numera. Så jag hann rida båda mina killar i dagsljus. Snön lyser upp en hel del också såklart. Började med Gandalf som går från klarhet till klarhet. Vi var ute och pulsade runt i snön. Den är rätt tung nu när det smälter. Så väldigt bra träningen blir det. På vägarna sen blev det mycket träning på övergångar och nedtagningar i tölten. Han blir starkare och starkare känner man.

Kongur och jag var ute en sväng också och för honom blev det också en del springande i snön. Jag passar på att träna på traven nu när det är en del snö på fälten. Han får ta i lite mer och lyfta på benen. En del galopp med för att bygga muskler. Han har börjat bredda sig en del nu och börjar se allt mer vuxen ut. Min lilla pojke!

kongurmandag

gandalfmandag


Tollaren Freja

Den 21 februari tog jag lite bilder på denna söta tjej. Freja som är en nova scotia duck tolling retriever, även kallat tollare. Jag experimenterar fortfarande med RAW format av bilderna och det är väldigt roligt och häftigt att även den mest ”misslyckade” bilden går att göra underverk med.

IMG_5781FREJA.jpg

IMG_6073FREJA.jpg

IMG_6057FREJA.jpg

IMG_6030FREJA.jpg

IMG_5978FREJA.jpg

IMG_5970FREJA.jpg

IMG_5933FREJA.jpg

IMG_5839FREJA.jpg

IMG_5827FREJA.jpg

IMG_6378FREJA.jpg

IMG_6338FREJA.jpg

IMG_6335FREJA.jpg

IMG_6163FREJA.jpg


Back on track!

Denna lycka är svårslagen! Känslan av att ha klättrat ur sitt lilla hål..

Som ni kanske har läst så hamnade jag och Gandalf i lite av en svacka i höstas precis innan jag ställde honom på vila i lite över en månad. Han tappade tölten, den fanns där men han var inte ren. Med största sannolikhet sadelns fel. Han fick massage och kiropraktor behandling. Den snea sadeln är påväg till tillverkaren och jag har en ny sadel som både Gandalf och jag är supernöjda med! Han ska få massage imorgon igen och tölten sitter där den ska igen! Eller ja, så gott som är den tillbaka där vi avslutade vilket känns otroligt bra. För vi hade en fin kurva uppåt innan den gick åt fanders!

Så nu är jag så otroligt sugen på att anmäla oss till Islandshästens dag i Helsingborg den 20 mars. Sista anmälningsdagen är på måndag. Vad ska jag göra? Det är ju en bit att åka dessutom ..

Här är några bilder från den 21 februari.

IMG_7185GANDALF.jpg

IMG_7252GANDALF.jpg

IMG_6926GANDALF.jpg

IMG_6949GANDALF.jpg

IMG_7105GANDALF.jpg

IMG_7154GANDALF.jpg

Fel moment i tölten, men han blir allt mer avslappnad i överlinje och hals.


Elmer

Häromdan tog jag några bilder på ardennern Elmer i stallet!
Här är ett smakprov på några av alla bilderna som blev tagna.

IMG_6434ELMER.jpg

IMG_6490ELMER.jpg

IMG_6606ELMER.jpg

IMG_6794ELMER.jpg